Zöldövezet - A környezettudatos desztináció fesztiválja

Szolnokon egymást érik a tudatos életmódra, zöld szemléletre, fenntartható vásárlási szokásokra ösztönző kampányok. Ezek közül a legújabb a Zöldövezet fesztivál, az a színes programokban bővelkedő rendezvény, amely 2014. június 17-21. között kerül megrendezésre a Tiszavirág Fesztivál területén.

A kisgyermekektől a fiatalokon át a felnőttekig mindenkit megszólító esemény célja, hogy megmutassa: az élhetőbb jövő eléréséhez szükséges változtatásokkal nem érdemes késlekedni, és fölösleges másokra, világrengető kezdeményezésekre várni. A változás kulcsa az egyszerű emberek kezében van, a fesztivál pedig mintákat kíván felmutatni arra, miként használhatjuk a megszerzett tudást a mindennapokban.
 
 
A Tiszavirág Fesztiválhoz, idén csatlakozik a Zöldövezet Fesztivál a Levelek a Tiszáról kampány keretében, melynek célja, hogy a tudatos fogyasztást, a fenntartható vásárlási szokásokat megismertesse, bemutassa a gyakorlatban, valamint felhívja a figyelmet a helyi értékek megóvására a térségben.
 
A Zöldövezet fesztivál, illetve a köré szerveződő kampány nem csupán elméleti tudást kíván átadni, de gyakorlatias példákon és mintákon keresztül arra is alternatívákat kínál, miként lehet akár most rögtön változtatni a körülöttünk lévő világ működésén. Megtudhatjuk, hogy milyen praktikus lépések kellenek ahhoz, hogy valóban kevesebb legyen a rezsink, és építőbb, hasznosabb életünk legyen, hogy utódaink is élvezhessék a Tisza szépségét és a Jászság termékeny földjét.
 
A “Levelek a Tiszáról” kampány, a Zöldövezet fesztivál köré szervezett programok széles spektrumon, minden korosztálynak szólnak: lesz kiállítás a Helyi értékeinkről, gyereksátor a zöld gondolatok továbbadása érdekében, Fölösleges Áruk Fóruma, ahol bemutatják, hogy mennyi haszontalan holmi van körülöttünk. A Tükörben a világ előadásai a fenntartható fejlődés kérdéseit járják körbe, a komoly előadásokat lazítja a Recycled divatshow, valamint a Szemet szemét festés, ami bemutatja, hogy a kidobásra szánt holmik, akár művészi felületként is funkcionálhatnak. A Zöld Pont Moziban, a “Hova dobjam?” programon, valamint az Ökoshopping során olyan tudást sajátíthatunk el, amelyet használva jóval környezettudatosabban és gazdaságosabban élhetjük mindennapjainkat.
 
Pályázatok, versenyek
 
A Tiszavirág Fesztiválon való jelenlétet megelőzi három pályázat, amelyek a következő témákban hívják versenyre Szolnok és környéke lakosait:
 
1. Csináld magad pályázat: DIY, vagyis "do-it-yourself", a csináld magad felszólítás elképesztően népszerű lett a világ fiataljai között, akik már látják a világunk fenntarthatatlan működését, sőt megoldást is találtak: újra és újra felhasználják, hasznosítják a szemétdombra vetett tárgyakat, eszközöket. Az eredmény: fantáziadús és ötletektől sziporkázó megoldások és újra használatba kerülő tárgyak.
 
2 A fesztivált megelőző fotópályázat célja, hogy Szolnok épített és természeti értékei kerüljenek az objektív elé, ezt megörökítve hívjuk fel a figyelmet, azokra a helyi és környéki kincsekre, melyek mellettünk, körülöttünk létezve díszletét képezi mindennapjainknak.
 
3. Az utolsó pályázat, egészen szokatlan feladat elvégzésére buzdít: olyan tanösvény koncepciók létrehozását várják a pályáztatók, amelyek közül a díjazottak megvalósítása a diákok és a lakosság számára is segíti a jövőben a helyi természeti és építészeti értékek ismertségét és megóvását.
 
A pályázatokra való jelentkezésről, a leadandó pályaművekkel szembeni elvárásokról bővebb információ olvasható a fesztivál weboldalán (www.zoldovezetfesztival.hu).
 
Szolnok város életében a Tiszavirág Fesztivál egyfajta kultuszrendezvénnyé nőtte ki magát az elmúlt esztendőkben. A nagyszerű hangulatú, kiváló színvonalú eseményre a legtöbb szolnoki ellátogat, mert a nívós zenei, gasztronómiai és zöld programok minden korosztály számára remek kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak.

További részletes információkat, oktatási anyagokat és szórakoztató tartalmakat, valamint a pályázatokra való jelentkezés feltételeit és a leadandó pályaművekkel szembeni elvárásokat a Zöldövezet Fesztivál honlapján találhatják meg az érdeklődők. www.zoldovezetfesztival.hu
KIEMELT TÁMOGATÓINK